24.11.2021 | Рада Динкова
Със заключителна конференция УХТ завърши успешно своите Лаборатории за ангажиране на потребители

Един от поредните проекти на Университетът по хранителни Технологии – Пловдив и Европейския институт за иновации и технологии - "EIT Food RIS Consumer Engagement Labs" беше приключен успешно в заключително събитие този петък на 19.11.202

На заключителната среща присъстваха представители на научните среди, бизнеса и браншовите организации.

Основната цел на реализирания вече проект е да се проведат така наречените „Лаборатории“ за съвместно създаване на иновативен хранителен продукт, като целевата група е потребители над 65 годишна възраст. 

За разлика от типичните сензорни панели и потребителски проучвания, лабораториите не просто включват тестване на примерни продукти, а създаване на иновативни, все още несъществуващи комбинации от характеристики и предимства на продукта. В хода на работата бяха използвани набор от техники за стимулиране на груповата симбиоза и най-вече креативността при създаването на подходящи свойства за иновативния продукт.

На срещата бяха представени резултатите от от проведените срещи през двете години от реализирането на проекта в България. Участниците, на възраст над 65+ разказаха за своите впечатления и емоции от създаването на нови продукти. Катрин Цанев от фирма Венец.Т ООД, партньор на униврситета по проекта, представи продуктът „Сръчна супа Земна“, базиран на предложенията на участниците и реализиран  на българския пазар през юни тази година. Г-жа Цанев сподели, че е била истински вдъхновена от идеите на фокус групата и че предстои представянето на още един продукт, също инспириран от срещите по проекта.

Екипът на УХТ-пловдив сподели своят опит и ентусиазъм от реализирането на проект „EIT Food RIS Consumer Engagement Labs", защото той е превърнал университета в мост между потребителите и бизнеса при внедряването и реализирането на иновации в хранителния сектор в България.

Тагове
Автор: Рада Динкова

Други теми
24/11/2021
Със заключителна конференция УХТ завърши успешно своите …
05/10/2021
УНИВЕРСИТЕТ ПО ХРАНИТЕЛНИ ТЕХНОЛОГИИ - ПЛОВДИВ УЧАСТВА В …
22/02/2021
Стратегията на Европейския институт за иновации и …