22.02.2021 | www.eitfood.eu
Протеините на бъдещето: Начини за тяхното опознаване

Разработването на алтернативни протеини се очерта като едно от основните полета на иновациите в храните в Европа. Готови ли са потребителите да въведат в диетата си нови или непознати хранителни продукти? Какво трябва да направят индустриалните и иновационни центрове, за да ускорят приемането на тези нови протеинови източници?

Семинарът „Протеините на бъдещето и бъдещето на протеините в Европа“ се проведе през ноември 2020 г. Събитието беше организирано в рамките на проекта за хранителни продукти EIT Future Protein, ръководен от AZTI и в партньорство с Puratos, Университета в Aarhus и Fraunhofer и даде възможност на представители на хранително-вкусовата промишленост, изследователски центрове и експерти по хранително право да участват в различните дискусии по темата за алтернативните протеини.

По време на семинара бяха споделени резултатите от проучване на потребителите, проведено на европейско ниво с 1500 участници, предоставящо информация за хранителните предпочитания, както и знания за различните съществуващи източници на протеини. Въз основа на проучването и опита и знанията на експертите бяха получени размишления, които доведоха до изготвянето на манифест, в който се сблъскват нуждите и предизвикателствата на науката, технологиите и хранително-вкусовата промишленост по отношение на стандартизацията на алтернативни протеинови източници.

Този манифест има за цел да сподели най-важните послания за повишаване на осведомеността относно протеините на бъдещето. 

Протеините са основни за здравословното хранене и като се има предвид, че протеините на животинска основа имат силно въздействие върху околната среда, натискът върху добитъка трябва да бъде намален. Разработването на нови алтернативни източници е от ключово значение за преминаване към по-устойчива хранителна система. Алтернативните протеини са здравословни и добър източник на протеини. Те могат да бъдат богати и на други важни хранителни вещества като витамини, минерали и фибри.

Като цяло те имат по-ниско въздействие върху околната среда: те консумират по-малко вода и ресурси, произвеждат по-малко парникови газове и дори могат да използват определени излишъци от селскостопанската и хранително-вкусовата промишленост за тяхното производство. Освен това те могат да се произвеждат на местно ниво, като намаляват въздействието на транспорта и са в полза на местните икономики, като същевременно гарантират предлагането. Те са безопасни, тъй като за да бъдат пуснати на пазара, те трябва да отговарят на най-строгите стандарти за качество и безопасност на храните, установени от европейските институции.

Много се работи, за да се направят продуктите по-привлекателни за широката публика, като се подобрят техните сензорни качества, но и да се направят по-достъпни.

Въздействието на животински протеини

Въпреки че включването на алтернативни източници на протеини в нашата диета може да не изглежда като приоритетно действие, от съществено значение е да се увеличи годишното производство на храна със 70% спрямо сегашните нива, за да се нахранят близо 10 милиарда души, за които се очаква да живеят на нашата планета до 2050 г. Може ли това да се направи само от съществуващите животински ресурси?

Освен това въздействието върху околната среда, генерирано от консумацията на месо от селскостопански животни, също е огромно поради голямото количество ресурси, които консумира. Докладът за използването на земята, публикуван от Междуправителствената група за изменение на климата (IPCC, междуправителствена организация на ООН), посочва, че голямото потребление на говеждо и млечни продукти, особено в страните с по-високи доходи, подхранва климатичната криза.

Алтернативни източници на протеин: ключ към храненето на бъдещето

Важно е да се подчертае, че не става въпрос за елиминиране на протеини на животинска основа, нито за спиране на яденето на месо. Но е от съществено значение да се използват иновации за разработване на продукти, които увеличават и диверсифицират пазарния избор, тъй като основата на здравословното хранене е разнообразието и разнообразието от продукти, които хранителната индустрия може да предложи.

Тагове: алтернативни изтоници, протеини, околна среда, земеделие

Източник: www.eitfood.eu

Тагове
Други теми
04/10/2021
Добра практика: Dutch Edamame - соеви зърна за консумация …
22/02/2021
Протеините на бъдещето: Начини за тяхното опознаване
21/08/2019
Градското земеделие: по света и у нас