05.10.2021 | www.interregeurope.eu/ Project FoodChains 4 EU
Проектът REAL JUNK FOOD на Кафе Манчестър

Проектът за истински нежелана храна (RJFP) е кампания, която има за цел да прихване излишните хранителни отпадъци, които да хранят „кореми, а не кошчета“

Проектът за истински нежелана храна (RJFP) е кампания, която действа под различни форми в градовете в Обединеното кралство. В Голям Манчестър този проект осигурява местен кетъринг от излишни храни в градовете в региона на Олдъм, както и в Уигън, Тамесайд и Болтън.

RJFP Manchester е компания с нестопанска цел, която създаде кафене в централната част на Манчестър за една година между 2017 и 2018 г., където клиентите могат да плащат толкова, колкото им харесва за храната, която консумират. Проектът използва излишната храна, която иначе би била похабена, и я превръща в здравословна храна, на която всеки може да се наслади.

Различният характер на съставките, които ресторантът получава, означава, че готвачите трябва да бъдат гъвкави и способни да се адаптират, като редовно създават нови менюта. 

Чрез различни дейности (хранене на хора) и кампании проектът се стреми да се справи със социалните и екологичните проблеми на хранителната бедност и хранителните отпадъци. Докато кафенето имаше система, при която клиентите могат да плащат колкото им харесва, директорите и служителите включват изобретателни средства за набиране на средства в подкрепа на тяхната работа, като например провеждане на специални вечери тип „изискана вечеря“.

Кафенето затвори след изтичане на договора за наем на имота и вече е кетъринг, наречен Open Kitchen MCR.

Хранителните отпадъци са значителен екологичен проблем и кафенето Real Junk Food Project е особено интересен пример за това къде се избягват / намаляват хранителните отпадъци, като същевременно осигуряват социално приобщаващо пространство, където всички хора са добре дошли.

Тагове
Други теми
05/10/2021
УНИВЕРСИТЕТ ПО ХРАНИТЕЛНИ ТЕХНОЛОГИИ - ПЛОВДИВ УЧАСТВА В …
05/10/2021
Проектът REAL JUNK FOOD на Кафе Манчестър
04/10/2021
Добра практика: Dutch Edamame - соеви зърна за консумация …