04.10.2021 | www.interregeurope.eu
Добра практика: Dutch Edamame - соеви зърна за консумация от човека

В провинция Флеволанд  регионалните фермери и преработватели на храна успяха да отгледат пресни соеви зърна за консумация от човека 

От 14 април 2022 г. Алмере (град във Флеволанд) ще бъде сцената на Международното изложение за градинарство Floriade Expo 2022 в продължение на шест месеца с тема Хранене и здраве на града. Освен това Flevoland ще инвестира, преди Флориада, в програма за отглеждане на зелен протеин. С програмата ще се изследват икономическите възможности и предизвикателства. Ние свързваме фермери, предприемачи, предприемачи, изследователи и образователни институции, за да развиваме иновации, да използваме възможностите и да премахваме бариерите. Така че можем да покажем резултатите на Floriade Expo 2022 и да бъдем пример за други страни.

Начинът, по който се храним, вече не е устойчив. Количеството растителен протеин, който ядем, е твърде ниско и това, което ядем, често се внася. От друга страна търсенето на растителни протеини нараства бързо. В съответствие с целите на ЕС решихме да стимулираме отглеждането на зелени протеини за консумация от човека в нашата собствена провинция, като отглеждаме пресни соеви зърна за консумация от човека в провинция Флеволанд.

Организирани бяха срещи, за да ангажираме регионалните фермери и производители в проекта, който беше контролиран от двама експерти, които се увериха, че проектът работи гладко и навреме. 10 регионални фермери и 2 компании за преработка на храни са работили заедно по този проект. Стимулирахме сътрудничеството в хранителната верига, осигурихме ръководител на проекти и финансирахме обмен на знания. Използвахме различни видове боб, за да научим кой вид расте най-добре в нашия регион. 


Потенциал за обучение или трансфер

Проектът е успешен пример за това как фермерите и преработвателите на храни могат да работят съвместно в производството на пресни соеви зърна за консумация от човека. Като експериментирахме заедно за това как да отглеждаме соеви зърна в този климат, се получи полезна информация, че Edamame е сравнително лесно да се отглежда, но малки площи, където не се развиват ефективно и логистично. Сътрудничеството между фермерите се разви добре, те споделиха оборудването си, за да намалят разходите и комуникираха гъвкаво за своя опит чрез WhatsApp. Първата и втората реколта бяха по-малко успешни от очакваното. Проектът ще продължи през следващите 2 години, фокусирайки се върху по-високи добиви и разширявайки проекта в цяла Холандия. Също така ще се фокусира върху маркетинга и разработването на продукти.

Този проект има голям потенциал да научи за отглеждането на соеви зърна в Европа и за това как е изградено сътрудничеството в хранителната верига. Пример за това как можем да бъдем по-малко зависими от соята, произведена извън Европа


Тагове
Други теми
21/08/2019
Градското земеделие: по света и у нас