06.10.2021
АЛТЕРНАТИВНИ ТЕХНОЛОГИИ ЗА ПЪРЖЕНЕ

Пърженето е сложна единична операция, използвана широко при обработката на храни в бита и в промишлеността. Уникалните органолептични и сензорни характеристики на пържените продукти, включително вкус, цвят, текстура и аромат ги правят популярни и желани сред потребителите. Широката гама от пържени хранителни продукти и лесната им достъпност в заведения за бързо хранене е причина за нарастващото им потребление в световен мащаб. Според скорошно проучване се очаква увеличение от 208 милиарда щатски долара за продажбите на храни в САЩ в супермаркети, ресторанти, заведения за бързо хранене и други заведения за търговия на дребно до 2020 г.

Имерсионното пържене  се използва от векове за приготвяне на различни хранителни продукти от всекидневното хранене. Нарастването на заинтересоваността на потребителите относно тяхното здраве мотивира все повече изследвания свързани с разработването на здравословни и безопасни пържени продукти. 

Най-актуалните стратегии за постигане на тази цел са насочени към намаляване на попиването (напояването)  на мазнинат в пържени продукти и повишаване на стабилността на пържилната среда. 

В настоящия момент основните предизвикателства в промишлените предприятия за пържени храни са:

* намаляване на съдържанието на мазнина в крайният продукт 

* поддържане на качеството на мазнината с цел постигане на по-безопасни и здравословни продукти.

Вариантите за предварителна обработка на суровината с цел намаляване количеството на поетата мазнината са промяна на рецептурите за продукта, както и разработване на нови покрития. и не на последно място риск за здравето на потребителя.

Алтернативните методи като пържене под вакуум стабилизират мазнините поради ниската използвана температура и липса на кислород в средата за пържене. Другият вариант-пържене под налягане с азот дава подобни или по-качествени пържени продукти по отношение на задържане на влага, сочност и текстура. Големината на приложеното налягане влияе върху съдържанието на влага в пържените храни, заедно с попиването на мазнината.

Комбинирането на тази техника с различни ядивни покрития допълнително намалява абсорбирането на мазнина и подобрява качество на продукта.Разработването на пържилни мазнини с висока стабилност е в центъра на изследванията на много изследователи. Разработени са сортове слънчогледови семена със средно олеиново, високоолеиново и изключително високо олеиново съдържание с висока стабилност за процеса на пържене. Високата цена обаче ограничава приложението му за промишлените за пържени продукти. Друг подход използва антиоксиданти за намаляване на процеса на окисляване на липидите.


Тагове
Други теми
06/10/2021
Земеделските производители – групата с най-високо доверие …
06/10/2021
Потребители създават иновативни хранителни продукти
06/10/2021
Кръговата икономика и веригата на храните в България